Thursday, April 29, 2010

note to him.

he is back. finally. after a loooong week in kuching. and now, he need to made a decision. i dont want to tell him what to do or not to. because, in the end he have to make his own decision. whatever it is, i am always by his side. there are a lot of thing need to be consider - as well as - reconsider. i know he will make the best choice in his life. i pray for you, sayang. all the best :)

p.s. i love you.

always, mimi.

Sunday, April 25, 2010

takkan melayu hilang di dunia.

ok, tak kena mengena. patutnya, mari membaca..

aku suka sangat membaca. dulu, masa di sekolah bila cikgu tanya pasal hobi, membaca adalah jawapan utama aku. sampai sekarang pun. tapi, aku dah jarang membaca sekarang. tidak berpeluang membeli buku-buku baru. dan, tiada lagi keinginan untuk membaca seperti dulu. bercakap tentang genre buku yang aku suka baca, yang paling utama adalah majalah *ok apa baca majalah, dari tak baca langsung heh* novel, dan juga buku ilmiah. ok, nampak sangat poyonye. buku ilmiah yang aku suka baca, hanyalah buku sejarah tingkatan empat. boleh kata, aku hafal kebanyakan fakta dalam buku tu. aku suka tentang sejarah peradaban dunia. hehe. majalah yang wajib aku beli setiap bulan
  • INTREND, inspirasi gaya hidup anda - ni memang wajib. sanggup habis duit beli haha.
  • COSMOPOLITAN - wajib jugak. heh.
  • EH! - perlu beli jugak ni, tapi tak sewajib INTREND dan COSMO.
  • CLEO - kalau rasa nak beli je lah. *tapi selalunya aku akan beli.*
ok, itu adalah senarai majalah yang aku memang akan beli setiap bulan. wajib. semua pasal perempuan / girly stuff. hehe.

sebenarnya, aku tulis entry ni sebab nak senaraikan novel yang aku minat. teruskan membaca ye.
aku sukaaaaa sangat baca novel ni. memang aku takkan jemu lah bila dapat baca. ulang-ulang 20 kali pun tak apa. cerita ni memang best, dan rasanya semua orang dah tau atau pernah dengar pasal cerita ini. ini kisah cinta agung bagi aku. bahasa yang selamba. tapi menyentuh jiwa. dasyat. aku memang suka dengan tulisan bro ahadiat akashah ni. sesiapa yang belum pernah baca buku ni, korang memang rugiiiiii! beli lah, dijamin hepi. ok mimi, dah macam iklan ubat gigi. hihi.

for a weird reason, aku tak rasa aku pernah baca buku ni. hahaha. tak tahu tentang kewujudan atau tak pernah beli? ok, aku akan cari nanti *janji*


ok, yang ni aku kompem dah baca. sambungan lagenda budak setan tu. kasyah jumpa katerina dan she is a nice lady. banyak konflik dalam cerita ni. tapi masih relevan dan diterima akal. bukan macam sesetengah novel yang memang boleh di baca alan ceritanya tanpa perlu membaca buku nya pun. baik baca tajuk, dan jalan!


ini lagi satu buku yang aku tak pernah tau ada dalam pasaran. hmm. kurang mengambil berat ni. harus cari. buku ni khabarnya sambungan untuk novel pilot cafe. *lihat di bawah*

buku ni menarik. tapi endingnya menyakitkan hati aku jugak. haha. sebab dia pergi ke kekasih lama. kesian hero. bukan hero selalu dapat privillege ke dalam novel atau filem. hehe. klise la mimi! takpe, aku suka.

oh my god! novel ni memang kelassss! aku memang jatuh cinta sangat- sangat dengan novel ni. aku tak tahu pun tentang novel ni. tapi, masa aku di uitm sabah, kawan aku beli novel ni. aku pinjam sebab boring. tapi bila aku baca, aku terus jatuh cinta dengan laksaman sunan. cerita ni agak tak logik, tapi bahasa dia cukup-cukup indah. dan aku tak tunggu lama untuk jatuh cinta dengan novel beliau.

buku kedua dari thrilogy laksaman sunan. sebenarnya aku lebih suka laksaman sunan dengan haryani, tapi penulis berjaya buatkan aku sukakan sang ratu. sesiapa yang tak paham apa aku cakap, maka anda wajib mendapakan buku-buku ini. * tapi ingin diingatkan, novel ini bahasa dia lain dari yang lain * so, its up to you. i love sastera, so this is a perfect novel for me :)

buku yang ketiga. now, im just waiting for the last book! cant wait! sambunganya - Cinta sufi. i think novel ni dah ada di pasaran. you guys can check it at here. ok? *kak noi, correct me kalau saya salah. tak sabar nak beli nih. hheehhe*

actually, ada banyak lagi novel yang aku suka dari penulis ni. contohnya Hatiku Di Harajuku,Mikhail dan lain lain. tapi, yang paling minat yang aku letak gambo ni lah. haha.

last but not least, this is the very first novel yang buatkan aku jatuh cinta. JIBAM. sangat sedih buku ini. nak try cari lah buku ni. sebab, aku baca time aku sekolah rendah lagi. tu pun pinjam sapa punya ntah. kene cari balik ni. ada sesiapa tahu sape yang ada buku ni? let me know yeah?

so, itulah antara buku-buku yang aku paling suka baca. ad banyak gak contoh novel yang aku suka baca. Ombak Rindu, err... tu je kot. yang lain, aku sekadar baca jelah. tapi takdelah terkesan ampai ke dalam hati.. cehhh.

so, membaca amalan kita. haha. perlu ke? yang penting azam aku lepas tulis post ni, aku nak cari buku buku novelyang aku suka. jadikan collection. turunkan kat anak-anak. hehe.

p/s: btw, aku suka gak baca komik. tapi tu hiburan sangat. letak damlam post yang lain lah ye.. hehe :)

Friday, April 23, 2010

untuk dia sahaja.

entry hari ini pendek sahaja.
sebab tak ada masa.
banyak betul kerja.
dan merindui si dia.
mana dia?
tengah berusaha.
saya?
mendoakan sahaja.
kerana?
saya percayakan dia.
dan pastinya, mencintai dia.
ye, dia.
yang jauh di mata.
tapi, setia di dalam jiwa.
baiklah, dah habis masa.
kena mula bekerja.

selamat semuanya!

Thursday, April 22, 2010

people come and go, but some people are staying in our heart

FOREVER :)

yo peeps!

lets talk about friends today. so how are you and your friends? do you guys get along?

introduction.
first, how many friends do you know? and how many friends that are actually stay beside you in whatever you do? one, two or non? i have met a lot of friends since i was young until now. but i can actually count those who are cherish our friendship with my fingers and toes. truth is suck, huh? what is friends actually, guys?

in my personal opinion, i think that friends is the one who always be beside you but for some reason, they still know when to give a space if we need to be alone. he or she must also can help you whenever you down, or when you need help or something including financially support, emotion and so on. but, i didn't say a friends cannot say NO, because they are really can. i mean, its up to us right if we want to help a friends or not. but still, we can say it in nicest way. agree?

so, in my life journey i have met a lot of different people. some of them are very nice, some are very rude and some are very weird. heh. i love my friends. but as a reserved person, i rather being alone sometimes. i don't really like if people ask me this and that if i don't want to talk about it. because, i think even friends should know their limitation. they should know when to interrupt and when they should back off.

my first best friends is actually my neighbour. NURUL EZNEY MARZILLA. we being in a same class in standard one. we going to school together, we having our break together and we still be friend now. I'm not saying that we are really close like we use to be, but at least i have a friends to talk too when i need one. and she should know, I'm here for her too :)

my second batch of "BFF @ best friends forever" is SHAREEN FARDIANA HUSIN, ZURIANI JAAFAR and HALIMATON SAADIAH *sekadar beberapa nama* haha. we are close in high school until some of them are going to other school and i stuck at the same school for five years! huh. at this stage, i always have a crisis regarding to friends topic. silly matter actually. but I'm a teen for God sake! haha. so, i didn't even know on how to handle this what i call now a stupid problem. heh. but, i keep in touch with them until now. shareen is the one person who i always contact since we being in a same university for degree. zuriani, we actually just get back with each other recently. hehe. and she is doing goood, i can see. my friends Ton, is married last year. i couldn't attend her wedding, but she do mms me a picture of her and her husband. they look good together. and I'm happy for her. and the funny part is, her husband is from sabah! hhaha. what a coincidence :)

and, diploma time is coming. I've being study at sabah. to be specific, at kota kinabalu. i have met a group of people who is actually different form my self. first, they are sabahan. second, Siti is from perak, since i haven't know anybody from there. third, we manage to get along in a same group even we are having a different type of personality. haha. REHANNA FAZAR, SALMIE AMIN and SITI KAMARIAH is my 'geng' at sabah. we always do our routine, and so far  we enjoy every moment we share. but, there is ups and down in every friendship. and we actually having a hard time to maintain our friendship. but after all, from the bottom of my heart, i miss them. those silly problem are affected me, but in a weird way, i still love them. hehe. take care, friends!

and there come  my degree year. i managed to continue my studies with missy salmie aka miki gaga aka doraemon. those year are the best! we are soo naive and  do a silly thing but still managed to be in a good relationship without any major arguments. now, she is in sabah. and i miss this budak kecik. huhu. *will meet her during convocation yeay! (^^,) *  And in my degree years, I've met SYAHIDA MANAF. this girl is really funny! seriously. i can talk with her by phone for sooooooooooooooooooooo many hours and we didn't running out of topics. we share silly secrets and we laugh about it every time we talk. haha! *tak kering gusi*

and there is a simple list of my friends in my life. even though i had faced a people who didn't even value me as a friend during my work life, i don't care! even I'm not talking with her in million years. i don't even care. because, i have a bunch of good friend that i had cherished  and vice verse. soo, for those who are NOT interested to be my friend, *you know who you are* i will wave you goodbye with a big grin in my face. can u see? :D :D :D

SO, lets care about those who care about us. right? i love you, friend's :) take care and happy forever~

"I'll lean on you and you lean on me and we'll be okay."

- Dave Matthews Band

Tuesday, April 20, 2010

one year older, sister. hua. hua.

ini adik saya. adik saya nama alia. saya sayang adik saya. saya sebilik dengan adik saya. bila dia dirumah, saya selalu memaksa dia mendengar cerita saya. sama ada cerita lucu, bosan, hantu, cinta, gaduh, dan lain lain, saya mesti bercerita dengan dia.

saya rasa, awak semua boleh teka mana satu saya, dan mana satu adik saya - alia.


power of siblings.



oh ye, alia atau adik saya, suka perasan kiut. maka, dia selalu mengambil gambar ala ala kiut. whatever alia..


muka saya dan dia memang tak sama. ini kerana muka alia sama dengan muka puan salmah @ mak saya. hehe.


i think im the cutest. bluwekkkkk!

hari ini 20 april 2010, genap umur adik saya 19 tahun. eee. ko dah tua alia. saya berharap agar ia menjadi matang dan rajin belajar. jangan malas belajar sepert saya. eheh. take care sis. kepada orang ramai, dont mess with my sister ok.

p/s: claim steamboat later di restoran impian aku. huhu yummy!

Sunday, April 18, 2010

ive won!!

One fine day in my office, i had received one call from unknown number and told i was won something from the competition that ive being participate in Cosmopolitan magazine. so, i had mention in my twitter that i won a free slimming treatment in here last saturday. i am excited, since i need the slimming treatment badly. huhu. my appointment is at 11am, and i was 10 minutes late. hehe. my appointment is in their outlet at AU2 jusco. am a little bit lost, since i have not been there but i managed to find it. when i come in, the chinese girl ask me to sit and relax while waiting for their consultant. so, they put me in a waiting room, with a weirdo taste of tea *thats what i think* and fill up a registration form.


not long afer that, ive met the consultant. she was a lady name eileen *not soo sure though*. she was very nice, and brief me about my body condition which is bad. haha.and ask me to be ready for the treatment. the treatment was started with the massage with aromatheraphy oil. and the session was HURT! i dont know if the massage should supposed to be that hurt. haha. and after that, i done a couple of treatment which im not sure and remember what was that. because, the truth is, i feel asleep. muahahha. so, after finishing all of the crap, i  been ask to wait for the consultion which i hate the most *waiting*. and, as usual she ask how was the treatment and would i like to take their package, blah blah blah. so, i said NO and i will give them a call if im interested. and i wave them goodbye. haha. so far, in my experience i dont feel any good doing that treatment. i dont know. their system just not me at all. i don like it. so, i might not try to go there again. except if i get a free trearment lagi lah. haha.

p/s: below is my kitty cat. 2 kittens. i never comeout with their name yet. haha. they are so active now. and their nails is crazily sharp. ouchhhhh.


cute huuh? but pengacau. dari tadi aku menaip, they always play with my laptop.haih. annoying tau!

Friday, April 9, 2010

rindu.

hellow mellow.

tanya sama pokok,
apa sebab goyang,
nanti jawab pokok angin yang goncang..

tanya sama hati,
apa sebab sayang,
nanti jawab hati tanyalah abang.

bluwekkkkk. sendiri tulis, sendiri muntah.

sob!

Tuesday, April 6, 2010

its about time to..

letting go.

it is not easy as we say it. letting go the past, the bad experiance, the worst memories, the not-so-good friends, the first love, the happy thing that we are not supposed to remember about it and so on. its HARD. everyone will faced the time when they need to let go. and i need to deal with it right now.

i will always have a crush for this person. call me crazy, please! haha. and this particular person have a little special place in my heart. i accept the fate that i and this person will not ever be something special. and now, we are just a good friend. i hope soo. heh. the truth sometimes make you want to screaming out loud. im not saying that im not happy right now with my other half. in fact, im soo lucky to have him and i love him very much. truly. deeply. its just, the old memories keep coming back since i heard something about the person. haha. silly mimi.

so, its about time to let go. i shall try over and over again if i just failed to let go this time. because i deserves something better. so does my other half. he deserves to be happy, and i promise to be with him ups and down :)
let me share with you the quote i got from the internet.

"There's no need to miss someone from your past. There's a reason they didn't make it to your future - unknown"

wish me luck :)

Sunday, April 4, 2010

hairy hair.

akhirnya dah potong rambut. haha. ada sedikit perasaan menyesal. yelah, walaupun rambut aku tak selembut rambut model syampu ke shampoo ke syampoo ke... ahh, ape-ape lah. tapi rambut aku wavy. muahahaaha.tapi tadi aku dah potong. sedih jugak. i love my original curly wavy hair.. hu hu. but, aku potong bersebab. sebab utama panas sangat sekarang. jadi kepala aku sayik berpeluh je. rimas. sebab kedua, rambut aku kasar dan keras sangat! takde syampu yang sesuai lagi. belum lagi aku jumpa. dulu, aku pakai dove, sekarang bila aku carik balik di kedai, dah tak de.. haih. sekarang kena try and error lah dulu. jadi kulit kepala aku macam bermasalah. makanya, aku potong. sebab ketiga, entah. untuk memotivasikan diri kot. supaya lebih bersemangat berdiet. ah ha! mesti korang nak kata takde kene mengena kan? hehehe. memang pun. whatever.

soo, i have too wait loooonnngggggg time before my hair panjang balik. hhuhu. takpelah. lagipun dah berapa tahun tak potong. anggap la ni sebagai azam baru. hehe.

i need to deal with the new me :)

Saturday, April 3, 2010

cubaan memasak for lunch is....

FAILED!!


*ayam masak black pepper yang bertukar menjadi ayam masak kicap*

haha. im bad at cooking. eventhough i am reaalllllyyyyy love to cook. pelik kan? haha. aku sangat suka memasak. malahan, aku bercita-cita untuk membuka cafe sendiri. huhu. tapi masak pun hampeh, how come? takpe mimi, usaha tangga kejayaan.

mama pergi kelantan. rombongan dengan officemate dia. so, tinggal aku, ayah, along dan amir. kebetulan along keluar, jadi aku terasa bertanggungjawab untuk memasak. hahah. mula-mula nak masak ayam black pepper, tapi bila cek kat dapur, sos lada hitam dah tinggal sikit. tapi, aku bantai je la masak. keh keh. takpelah. lama-lama nanti aku pandai lah. hehe. kena belajar cepat ni. nak kawinnnnnn. *sila muntah*

ok lah. nak makan dulu. pedulik hapa jadi ke tak. ngeh ngeh. till then. berjumpa lagi dalam rancangan masakan Bersama Chef Mimi (^^,)



p/s: aku selalu nak tahu macam mana nak buat emoticon2 yang comel. ngeh ngeh.

burpppp, Alhamdulillah..~