Friday, October 22, 2010

tips membuat lawak bijak.

among my close friends, aku dikenali sebagai orang yang selalu membuat lawak. ill put myself as a ' Lawak Kasar' category. hehe. tapi takdelah kasar mana pun. still acceptable and i love if people laugh when aku buat kelakar. tapi hanya orang yang aku selesa je dapat menghayati seni lawak aku. muahaha! aku memang anti sengan orang yang buat lawak bodoh, tak kelakar dan lain lain. sungguh menjengkelkan. tapi aku pun kadang-kadang buat lawak bangang jugak. (-_-") *ok, berjaya buat emoticon ini*

mari kita lihat tips untuk anda menjadi penghibur amature.

1 : pastikan anda membuat lawak untuk orang lain gelak. orang lain bermaksud orang di sekeliling anda. bukan anda. kalau anda buat lawak dan anda sendiri yang rasa kelakar dan anda gelak sorang-sorang, saya suggest anda diam dan buat - buat pengsan.

2 : lawak dibuat just for fun. so a little bit of sarcastic is acceptable. tapi jangan sampai orang lain rasa offended, bengang, dan marah dengan lawak anda. hati-hati ye. dan kalau anda seorang yang buat lawak sarcastic *macam aku kot* sila besikap terbuka kalau orang lain membahan anda pula. haha. jangan nak buat lawak pasal orang lain, then bila orang lain buat lawak pasal kita, kita nak hemo pula. relax and chill.

3 : sentiasa cari idea baru untuk membuat lawak. pastikan ianya fresh dan segar. janganlah 3 tahun buat lawak, ituuuu je lawak nya. like what the? orang lain pun dah tahu lawak anda tu macam mana penghabisan nya. cara -cara nak kenal pasti anda buat lawak berulang? bila kawan anda mengeluarkan bunyi gelak secara spastic dan monotone. ha. ha. ha.

4 : jadikan isu semasa atau perkara random untuk membuat lawak. the spontaneous the humour, the fun it will be. TRUST ME.

5 : kalau nak membuat lawak ni, expression dan gaya bercakap amaaaaaaat penting. jangan suara mendatarr dan anda expect orang lain gelak. kalau orang gelak pun, mungkin kerana ke'blur'an anda, bukan lawak anda.

6 : jadikan orang lain gembira dan terhibur dengan apa yang anda sampaikan. bukan membuat mereka ketawa sebab kesiankan anda, atau mentertawakan diri anda. jika itu berlaku maka anda telah berjaya membuat lawak bodoh di situ. tahniah.

7 : jangan menggunakan bahan lawak orang lain dan claim sebagai hak cipta anda. that is SO LAME.

8 : dan tips yang paling bijak sekali, sila buat lawak dengan orang yang betul. jangan nak tunjuk sangat yang kita ni kelakar sampai pegi buat lawak depan orang yang sakit gigi. memang lepas tu, kita pulak yang sakit gigi.

9 : practise, practise, practise. latih diri anda membuat lawak dengan orang yang paling hampir dan memahami anda. kalau kita buat lawak bodoh pun, at least tak ada lah malu sangat T_T

Sekian saja tips2 pada kali ini.

An apple keeps the doctor away, but


bye :)