Friday, September 30, 2011

We will never know.

Alfatihah..

Heard from my sister that her friend boyfriend was passed away yesterday morning. Accident. Even I personally didnt know her, I feel shocked, sorry and sad for her. I could understand her feeling. She loss a person that was really close to her. Her other half. I hope she stay strong.

Despite I am understand her feeling, Im not quite sure how will I react if this kind of tragedy happen to me (Nauzubillah..). Am I be as strong as her? Am I will lost my sanity? Am I crying all the time? I dont know. And I hope I will never know.

I hope Allah guide us and give all of us an opportunity to be alive longer enough to be Allah better servants. Aminn. InsyaAllah..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, September 23, 2011

Bagi atas (give up)

So. Biasanya akan sampai masa untuk kita rasa give up. Enough is enough. Malas nak bercakap. Bagi aku benda ni normal. Kata kita manusia biasa. Mustahil lah hati kebal bukan macam manusia biasa. Eh apa aku cakap ni. Maksud aku, samapi masa satu ketika kita akan rasa macam, eh eh macam asyik berlaku je benda ni. Penat nya nak handle. More like, malas nak layan.

Menjadi orang yang berbeza dari orang lain mungkin bukan kehendak semua orang. Tapi kau nak atau tak nak perbezaan itu tetap wujud. Mungkin bagi kau benda macam ni bagus. Mungkin bagi aku pulak benda macam tu lagi bagus. Susah nak tetapkan mana satu yang paling menyenangkan hati semua orang. End up, kau akan rasa bengang, tak puas hati, marah, sedih bila kehendak hati kau tak dipenuhi. WELL, GET A LIFE! Kita hidup dalam dunia ni bukan semata-mata untuk menyenangkan hati sendiri. Banyak pihak yang perlu dijaga. Jadi, kalau kau rasa terluka, fikirlah. Mungkin orang lain pun sama. Jadi walaupun telah sampai tahap untuk kita rasa tak mahu lagi peduli tentang semua benda, fikirlah semula. Sejukkan hati. Tenangkan jiwa. Take it easy. Ini peringatan untuk semua.

Terutama kau mimi.

Bukan semua yang kau nak kau akan dapat. Bukan semua yang tak memenuhi kehendak kau adalah salah. Mungkin kau sendiri yang terlalu memaksa. Mungkin juga kau nak gapai benda yang diluar kawalan kau. Relax sikit okay. Kau tak perlu give up. Cuma, berhentilah mengharap benda yang belum pasti. Kau tak akan rugi.

Lagi satu, kalau kau tengah tak sedap hati jangan menulis. Ayat kau tunggang langgang (T.T)





Oh, ini antara lagu kegemaran aku kalau aku down. Well, SEMANGAT MIMI!

Tuesday, September 13, 2011

Panduan menggunakan pengangkutan awam.

Dari perspektif pengguna tegar method of transportation ini.

Aku setiap hari guna bas dan LRT. Putra dan monorail once in a while. ERL beberapa kali. KTM??? Aku harap aku tak perlu guna lagi. Well, as you guys heard, KTM services is beyond sucks! It's SUCKERS. So, berbalik kepada topik. Kau, aku dan semua orang pasti tahu. Sesiapa yang menggunakan pengangkutan awam ni mestinya dan harus memiliki pengetahuan asas mengenai adab dan perkara yang perlu dilakukan dan dielakkan when using public transportation. Its annoyed me if this simple rules cant be follow by certain stupid people. Diharap dengan panduan asas dan mudah ini, kita semua akan menggunakan kemudahan ini dengan gembira dan senyuman di bibir.

1. Sekiranya menggunakan kad Touch & Go (TnG) digalakkan bersedia dari awal. Sebelum sampai dekat tempat nak masuk tu, pegang siap-siap TnG tu. Jangan dah tergadang (kat rumah aku tergadang maksudnya berdiri di tengah-tengah orang ramai atau benda) depan pintu nak masuk tu dan baru gelabah nak cari kad. Memang makan sumpahan dari orang-orang di belakang anda. Melainkan kau naik public transport masa bukan peak hours. Masa tu, lantak kaulah kalau kau nak zapin kat depan tu baru nak touch kad ko. Sama jugak untuk orang yang beli tiket di kaunter. Sediakan wang kecil. Dan juga pikir destinasi anda. Jangan depan tu baru kau nak pikir  

"EH KITEWW NAK GI SOGO KAN? MACAM MANA YEWWW? STESEN MANA NAK TURUN EK??"   =  Memang kau tuuuuttttttttttttttttttttttttttttt.
2. Kalau kau biasa guna pengangkutan awam ni (LRT, PUTRA, KTM) kau mesti akan nampak line kuning dan petak kuning dekat tempat kau nak naik nanti. Ok untuk bagi korang yang tak tahu dengan peraturan simple ni, aku bagi korang ilustrasi mudah k.

Tempat merempit tanpa motor.

LINE KUNING TEBAL : jangan berdiri lebih dari garisan tersebut pahamm?
LINE KELABU CAIR    : anggap la itu simen. heheh  (tak tahu lukis)
LUKISAN KUNING & ANAK PANAH MERAH : Tempat orang KELUAR dari train. Diulangi, KELUAR.
ANAK PANAH PINK : Tempat orang masuk SELEPAS orang keluar dari train.

Benda macam ni pun tak tahu ke? Lepas tu, kalau dah nampak orang beratur,  have some respect. Pergi lah belakang. Apa kau ingat kau ala-ala invisible la konon yang boleh selit tepi tepi tu. BUSETT! (refer lagu Ratu : Lelaki Buaya Darat, Buset aku tertipu lagiiii)

3. Lepas tu, paling penting dekat eskalator aka tangga bergerak. YE aku tahu. Orang cipta tangga bergerak tu sebab nak mudahkan kita supaya tak payah berjalan naik tangga. Penat. Tapi dekat stesen pengankutan awam, biasanya semua orang nak cepat. Masa itu emas. Untuk pengetahuan semua (sama ada yang tak pernah naik ataupun dah biasa naik tapi tak pernah ambik tahu) eskalator kan biasanya muat dua orang untuk berdiri sebelah menyebelah kan? 

*sebelah KIRI : untuk orang yang sakit kaki, sengal pinggang, penat, mnalas bergerak, orang tua, orang kurang upaya, orang tak dapat melihat, orang yang cepat lelah dan semput dan sebagainya.Maksudnya orang yang naik-naik je terus nak stay dan hanya mahu atau boleh angkat kaki bila dah sampai atas atau turun bawah.

*sebelah KANAN : untuk orang yang dah lambat pergi kerja, nak terberak, perlukan tandas, kejar bas, yang ada masalah kaki tak boleh stop kalau berjalan, yang menghargai konsep masa dan yang macam aku. Maksud aku khas untuk orang yang nak cepat. 

Senang kan. Kalau kau tak nak jalan, jangan berdiri belah kanan. MOVE YOUR ASS!

4. Dalam train. Kalau kau ada perasaan confident yang tinggi sangat pun, janganlah angkat keti (ketiak) kau tu tinggi ke awan. Pikirlah nasib orang-orang sekeliling. Kot ye pun memang wangi, tapi norma manusia. Bila nampak je orang angkat keti, mula ada bau fikiran yang serong, dibaca : busuk. Dan bagi lah seat kalau kau dah kompem orang tu pregnant atau tua atau kurang keupayaan. Ok. Kecuali kalau kau tak pasti perempuan tu gemuk atau pregnant. T T

Oppss, lagi satu. Bila kau dah sampai destinasi kau, standby la.Tapi jangan sampai kau halang orang lain. YAng tak nak turun tu pun, tepi lah sikit. BOWDOWW.  Yang nak turun tu, laju sikit pergerakan. Yang tengah hangat bercinta, tak payah nak you jump i jump sangat. Jangan nak sehati berdansa pulak dalam train. Duhh.

OKLAH. BAI.