Tuesday, December 18, 2012

Kahwin #18 : Review Baju Pengantin & pelamin; Satri's Anggun

Refer to my previous entry.

SO butik yang terlibat dengan pakej dari Sri Payung ni ialah Satri's Anggun. Butik ni in charge aku punya pelamin & baju kahwin. Actually mekap termasuk sekali dalam pakej tu. Cuma aku yang tak ambik dengan diorang. So aku takleh nak cakap pasal make up la kan. Hehe.

1) Pelamin.

Aku pilih tema kaler biru. Sebab laki aku suka kaler biru. Aku suka kaler hitam. Hahaha. So aku ni memang jenis yang sempoi. So pelamin ke apa aku tak kisah sangat. Simple je lah. Bagi aku ok je. Bagi korang aku tak tahu lah. Banyaklah design pelamin dia kat butik. Cantik2. If korang minat yang gempak atau 18 panel boleh kawtim la, tapi top up la of kos. Hehe.


 Bunga telur dua pasu tu mak aku yang beli. Yang bunga2 lain tu bunga segar hokayy. Sumpah wangi. Itu yang aku suka. Sebab, memang dalam pakej bunga segar, and then banyak pulak tu. Tak kedekut. Berpasu2 lah jugak. Kat tepi2 karpet merah pun bunga segar jugak.


 Yang tengah tu tempat untuk tepung tawar. Actually, kitorang takde pun tepung tawar tu. Tapi butik tu saje letak bagi nampak cantik. Comel gak aku tengok.


 Close up tempat merenjis.


Ahhh suka sangat dengan bunga ni. Kaler dia cantik. Aku ni tak pernah2 la suka bunga2 ni uolls. Maklumlah ganas bak hang. Tapi memang aku jatuh cinta dengan bunga ni.


 Cute.


2) Baju pengantin

Sebab bekas pengantin korang ni saiz ala2 peti ais, maka process nak pilih baju tu agak mencabarlah kan. Hew hew. Banyak baju cantik kat Satri's ni. Korang leh cek dekat facebook diorang. Banyak design yang moden lah bagi aku. If korang jenis yang suka sleek design, yang tak terlalu crowded, tak terlalu berlabuci, kaler yang pastel aku rasa memang rambang gak mata korang nak pilih. Bagi yang saiz peti ais macam aku, jangan kuatir.. Ada jugak untuk saiz besar. Yang saiz kecik, tak payah banyak cakap. Pergi je tengok kat butik sana. Leh try terus. Hehe.

 Sebelum aku tunjuk baju pengantin yang aku pakai and sebelum korang rasa baju tu buruk sebab aku pakai (sobs!), aku akan tunjuk kat korang baju sebenarnya. Jeng jeng jeng....

....





....







 
Haa, inilah baju dia. Cantik kan? Aku suka sangat kain dia tu. Chiffon. So sangat soft. If korang kahwin outdoor, jaga2 lah sikit. Kang koyak tolak deposit. By the way, even korang amik sekali dengan pakej kat Sri Payung, korang still kena bayar deposit RM500. Yelah kang terkoyak, diorang jugak yang rugi. Tapi if korang pulangkan dalam keadaan baik, deposit RM500 akan di pulangkan semula. Dont worry.



Tapi bila kau pakai ofkos la jadi kureng sikit. Hehe. So if rasa nak lawa, kuruskan lah badan hangpa. Diorang akan bagi semua termasuk kasut untuk perempuan, dan untuk lelaki, semua disediakan  kecuali kasut. Tapi agak2 lah saiz kaki korang. If saiz kaki perempuan biasa, silalah nikmati fasilitas kasut yang diberi. If kaki besar gajah, paham2 lah ye.



 Standard la. Tu payung yang disediakan. Walaupun tak panas, sebab dah ada payung disediakan, bukak jugak lahh. Adalah bukak dalam 5 saat je.. Hehe.



Ingin aku ingatkan di sini, bahawa make up bukanlah dari butik ini. So aku tak dapat nak komen, ok atau tak make up dia. Ini make up aku amik dari kawan aku. If korang suka, leh contact dia. Rege korang bincanglah dengan dia ye heheh. Oh ye, bunga tepi2 tu pun fresh flower ye.



Close up dagu bunga tangan.


Kesimpulan.

Ok. Selesai. Kesimpulannya aku rasa, butik ni service OK. Staff yang kerja sana pun Ok, tak berlagak ke apa. Korang boleh discuss dengan dia macam mana korang suka lah. If diorang leh tolong, diorang akan adjust bagi ko. Butik Satris's ni terletak dekat dengan Ampang Point. Satu row dengan Pizza Hut. Dia tingakt dua. Boleh call diorang untuk keterangan lanjut. Nak no phone? Tengoklah fb diorang yang aku dah link kat atas ye. Jangan malas sangat.. Nak kahwin kan? HEHEHE.

Bye!

p/s: akan datang; review baju nikah..................................... (tak tahu bila).

Tuesday, December 11, 2012

Preview : Honeymoon trip

I miss this.... soo much.

Wednesday, November 7, 2012

Kahwin #17: DIY Bilik Pengantin & Hantaran


Well, for the sake of my memory, I will update this blog heh. Nanti mesti anak aku tengok, woww mak aku ni sempoi gila. Aku pun nak sempoi2 lah. Selamat duit mak ko ni, nak. hahahahah! Nak, mak letak gambar je lah ye. Mak ko ni malas.
 
 
1) Bilik Pengantin 
 
Biasalah. Mana ada orang yang nak kahwin bilik dia bersih dan kemas before kahwin. Mesti tunggang langgang punya. Ada pengantin tu, sampai hari kahwin bilik yang hado. Hehe. Kata hantaran kitorang buat sendiri kan, haruslah bersepah macam tongkang pecah. Haha.
 
 


Haa. Ni pun masa 80% siap kot. Hantaran tu banyak lagi belum ready. Coklat belum beli, buah belum beli, bunga belum lekat pendek kata semua lah tak siap. Aku biasalah buat last minit kan. Haha.


Cermin ni actually lamaa dah masa kakak aku kahwin 2 tahun lepas. Bilik ni pun memang bilik time dia kahwin dulu. Biasalah bilik ni je yang semenggah. Time adik aku dua orang kahwin nanti nilah jugak bilik nya. Heehe. Tapi dulu kakak aku guna semua putih. Suci lewww. Aku ni bajet2 eric leong, aku tibai la letak kaler hijau/biru. Feature wall uolls. Hehehe


 
Ni lah lebih kurang bilik aku hari tu. Tapi takdelah dulang hantran atas bedside table tu. Bunga atas kepala katil tu aku rasa pun takde. Kakak aku yang letak tu huh. Bunga merah tu bunga tangan aku. Dalam paper bag tu ehem, cincin kahwin aku. Actually time aku kahwin, adik beradik aku ada letak petals bunga mawar atas katil tu bentuk love2. Heeee macam hotel lah konon. Tapi gambar kat hp aku semua hilang. Bodo. Tunggu gambar official photographer lah ye. Amacam, sempoi kan. Kusyen coklat tu, satu beli,  satu mak aku buat. Cadar recycle time kakak aku kahwin. (Well aku tak kisah pun sebab aku tahu kakak aku pun tak tido kat cadar ni, panas bak hang). Bantal Hijau mak aku buat. Kain hijau pun mak aku buat. Wahhh, baru aku tahu mak aku talented. Hehe.


2) Hantaransss untuk lelaki

Basically hantaran untuk lelaki ada 7 berbalas 5.

Barang-barang itu ialah : Sirih junjung, perfume, walet & tali pinggang, sejadah, buah buahan, coklat dan juga cupcake.


Ni hantaran aku bagi laki aku. Sean John punya perfume. I am King. (kalau tak silap aku lah). Sebenarnya kertas dia dah koyak, pastu terpaksa kitorang balut balik. Tu yang ala comot tu. What ever lah kan. Heh.
 
Ni hasilnya.. Ok ape.. Kan? Kan...


Macam aku cakap dalam entry aku before this, dulang ni dari makcik bf laki aku. So, Memang senang banyak ok. Tak payah leceh2 cari atau sewa dulang. Hehe.
 
 

NI hantaran buah untuk bagi laki jugak. Orait tak?


Aku nampak dalam majalah mana ntah ada guna balang camni. So aku pun tiru lah. Senang. Yelah biasa hantaran buah orang letak dalam bakul, tak pun lekat-lekat. Bukan apa, buah ni berat. Leceh. Jatuh2 kang, apalah. Letak terus dalam balang, haa senang cerita. Tapi semua orang macam eh eh biar betul ko ni mi. Ko nak guna ni. Yang aku bengkek, majalah mana aku tengok ada benda macam ni untuk aku tunjuk kat diorang pun aku dah lupa. Hew hew.




 
Coklat sebenar2nya kau nak bagi kitkat. Kan sekarang ada jual yang macam single punya tu. Naik sikit kaler merah kan. Tapi mahal siot. Malas aku. Hehhe. Last2 aku letak kisses dengan snickers mini. Yang coklat depan gambar just married tu sebenarnya candy mint kot. Adik aku nampak kat kedai coklat KLCC tu, aku tengok pun eh eh comeinya. Belilah boleh letak kat hantaran. RM10 hokayyyy? Ralat mak.
 

NI pun buruk kertas sebab kitorang balut sendiri. Hehe. Tali pinggang Pierre Cardin, wallet CK. Tali pinggang aku beli, walet makcik kujai sponsor. Hehe.
 

Sejadah untuk laki aku. Aku beli kat Bandung. Sekali tasbih tu. Hehe. Kan hantaran aku ni gelap sangat kaler dia, so, atas nasihat beberapa orang, aku gi lah beli bunga2 putih tu. So kakak aku pegilah adjust2 supaya ada seri la kononnya.
 
 
Ni pulak hasil kreativiti kakak dan abang ipar aku. Nak buat sirih junjung sendiri. Aku tengok orait je. Hehe. Yang belah perempuan punya tak de pulak gambar. Takpe, nanti aku dapat gambar official, aku upload hahaha.
 
*Ralat : gambar cupcake tarak.
 
 
3) Hantarans untuk perempuan
 
Untuk belah perempuan pulak hantaran ada 5.
 
Barang barangnya : Sirih junjung, handbag & kasut, make up set, telekung dan kek.
Additional: tempat cincin dan mas kahwin.
 
 
Handbag ni makcik kujai sponsored (terima kasih) dan kasut ni aku beli kat Parkson. Hehe. Sebenarnya kakak aku yang minat dengan kasut ni. Tapi bila aku pakai cantik pula. Sempoi pulak tu. Sori long. heheh. Anyway, the bride always win. heeeee
 
 
 
Ni make up set untuk aku heheh. Aku lupa brand apa. Aku just tambah satu perfume dalam set ni. Tapi auntie yang promoter ni baik gila. Banyak benda free dia bagi. Tapi bila dah bukak lipstik dia, macam tak ngam dengan aku. Aku tak minat sangat. So, aku bagi mak aku. Hehehe. Lipstik jelah, yang merah tu.


Kek kahwin aku tempah kat kawan sekerja aku. Rupanya mak dia memang ada buat cupcake & kek for wedding. Aku jenis maleh, aku book je. Tapi member aku ni ada bagi try la. Sedap. Gebu and moist. Member aku ni takdelah blog apa bagai. So, if nak roger la ngan aku. Heh.



Telekung aku beli kat bandung. Aku suka telekung ni. Lembut kain dia. Hehe. Aku buat style paling sempoi, lipat dan letak reben. Heh.
 

 
Ralat: Gambar sirih junjung and tempat cincin aku takde.
 
 
4) Kesimpulan hantaranss
 
 
 Abaikan kain pelekat tepi tu. Hantaran ni aku letak bawah je atas karpet.
 
 
OK siap. Nak gamabr yang cantik sikit, tunggu lah ye. Penat siot update bebanyak ni. Pada pendapat aku, if boleh buat sendiri, buat sendiri je. Save cost gila. Hantaran if sewa tak silap aku RM40-50 gak satu dulang. Lagi mahal pun ada. Kalau bajet besar alright lah. Aku pun tempah je. Malas aku buat. Tapi sebab kan kita bajet, terpaksa gotong royong buat sesama. Macam bilik pengantin. Tak payah nak tempah orang buat. Sekarang pun pelaminuntuk nikah pun orang dah buat gempak. Mana ada nak gambor2 dalam bilik pengantin sangat. Tapi itu ikut hak masing2 lah kan. Aku sesimple simple umat. Jadi aku tak kisah. OK.
 
BYE!

Thursday, October 18, 2012

Kahwin #16: Review catering; SRI PAYUNG


Oklah. Aku kahwin pun dah sebulan. Makanan masa kenduri tu pun dah selamat disemadikan. Hehehe. So kali ni aku nak cerita sikit pasal katering yang menjadi pilihan mak bapak aku. Mula2 aku macam eh eh2 main setuju and bayar deposit je bapak aku ni. Dah lah pakej yang dia bagi termasuk, pelamin, baju semua. Takkan main setuju je. Kang buruk kang acaner. Dahlah anaknya memang tak berapa nak rupawan. Masa tu aku memang pasrah. Yelah, bapak punya duit kan. Takkan aku nak demand. Tapi pakej dia memang berbaloi. Kira kitorang just deal dengan satu orang je. Semua termasuk. Tak payah pening2 aku nak cari itu ini. Aku kan bekas pengantin malas (-_-")

                       

OK, untuk aku punya majlis, kitorang guna pakej dari SRI PAYUNG macam kat bawah ni :

Inilah pakej yang kitorang amik. Memang berbaloi2. Kan semua termasuk kan? Aku memang lepas je bapak aku agreed nak amik katering ni, terus takde buat persiapan apa. HAHA.

So, macam korang tengok, pakej ni siap ada pelamin, baju kahwin segala lah. Tapi bukan under Sri Payung lah. Dia join dengan butik lain. Err, itu nantilah aku cerita. So basically Sri Payung buat semua kecuali, pelamin dan baju kahwin. Even photographer tu pun under Sri Payung. Kat bawah ni gambar yang diorang amik. Alaa, bolehlah. Dia just bagi CD and satu album untuk aku. Orait je aku rasa. Yang tak orait pun bukan salah diorang. Salah sendiri sebab tak chantek sobs!



Ini meja pengantin. Sempoi macam pengantin. Heh. Aku memang pilih kaler biru. Soft kan biru dia, i likeee. Bunga tu fresh flower uolls hehe.


Alah, oklah gambar ni. Ko janganlah expect gambar ni ada edit2 bagai. Raw sudeyyy.


Makanan kat meja pengantin sedap jugak lah. Cuma masa tu aku tak menikmati makanan sangat. Standard lah kan, pengantin. hahahahahhahhahahahaaktui. Ayam dia ayam percik dari rasamas. ada udang bagai, standard lah kan. 


nah, aku bagi preview pelamin aku. kikikiki.


Korang nampak bunga kat pintu gerbang tu? Itupun fresh flower tau. Wangi gila. 


Kek ni pun termasuk dalam pakej. Aku tak kisah pun rupa bentuk kek ni. Aku dah email kakak ni cakap aku nak kek putih, bunga biru. SO inilah hasilnya. Gua ok, lu ok ke? 


Rasa kek span biasalah kan. Bagi aku kek ni orait je. Ala, nak gambor je pong.



Ok, macam nilah lauk pauk nya dihidangkan. Semua orang cakap sedaplah. Tapi masa first2 nak kompem pun, diorang ada bagi beberapa jenis lauk dalam bekas plastik untuk try. Dah lah sedap, tak kedekut pulak tu. Banyak ok diorang bagi. Takdelah sesudu je untuk rasa. Hehe.


Aku tak kenal pakcik ni. aku just nak tunjuk lauk je heheh. Sori pakcik :/


Ada buah, kek. Aku pun tak rasa. Tapi nampak cam sodap.


Ko tengok Sri Payung ni punya pelayan. Kemas dan berwawasan. Tetiba :/


Sebab kan dewan aku ni kecik, makanya bapak aku mintak tambah khemah kat luar. So ini buffet kat luar lah.


Air yang sedang kondensasi.


hamboi abang, tonggek.


Khemah luar dari kejauhan. Ewahhh.

Haaa, masjid belakang tu lah tempat aku nikah. Dekat jeww.



Ini pulak doorgift yang termasuk dalam pakej. Mufin. Aku dengar kata, rasa dia biasa saja. Heh.


Ini doorgift yang mak aku buat untuk VIP. Bahulu, ada telur, cawan kecik. Semua mak aku yang handle. Gua tak amik tahu :O


Meja VIP. Untuk famili belah sana.


So far, pada pendapat aku Sri Payung punya service Orait. Lauk sedap, if korang ada nak adjust sana sini dia boleh consider, senang nak berurusan. Recommended lah. Korang boleh tengok sini if nak tahu lokasi kedai,  kat Ampang je. Deposit standard RM500. Sebulan sebelum kahwin bayar 80%. Pastu 2,3 hari b4 kahwin bayar habis. Aku bagi 4.5/5 star. Saje tak nak bagi full mark. Hehehe.

Ok babai.