Monday, February 27, 2012

Kahwin #4: Too happy to get married, but too sad to leave home.

Once in a blue moon, I will feel very attached to my family and home. But that once in a blue moment, kinda made me sad to think that I will leave my home after more than 25 years I lived here. Even our house not perfectly big or beautiful, but here is a place where I grew up (yeah, until THIS big).  Part of me is starting to missing everything in my house. Like, missing my parents & siblings. Missing my magazine on my bookshelf in my room. Missing the cutest (annoying) creatures called cat running up and down in my living room. Missing the TV even I'm rarely watch it now. Missing ayah joke (as my father is definitely an awesome comedian if he decided to be it one day). Missing the pasar malam near my house (of course,  the rangka ayam & Ice Blended Mocha). Missing the talkative Maya, a girl from the next door. Missing my LRT trip everyday (eh, this doesn't count as my house (-_-") ). Missing my mom karipap, best curry puff i had ever ate. Hmm. That is so much people & thing i will be missing later once i moving out from this house.

Too neutralize my feeling, I'm also think about how great can it be to live with someone who happen to love you and have part of your heart. It definitely an awesome feeling to have your other half right beside you. Wake up and see his face, priceless. Having a breakfast together, awesome. Have a silly little argument, well that's bolehh laa. Having a trip to supermarket to buy groceries together, this is super awesome (having a trip to place where plenty of food is right in front of you is my ideal gateway, beside beaches). To make a plan on where should we go for our next honeymoon (hihi, InsyaAllah), is totally a bless. With a few examples that I mentioned above, well i am now can accept the fact that i have to move on. Well, counting the days/months now. Love.

"It doesn't matter where you live, it's who you live with."

Sunday, February 19, 2012

Kahwin #3: Random Update

Secara tiba tibanya semua benda dah boleh kata setel. Pantas jugak proses aku ni. Alhamdulillah. Nasib aku dikategorikan dalam golongan orang yang sangat tidak cerewet. Maka, segalanya mudah bagi aku. Lagipun, apa lah yang nak di peningkan sangat dengan persiapan kahwin ni. Aku lebih pentingkan kehidupan lepas aku kahwin nanti. Kalau paksa bakal laki aku keluar duit ribu riban sebab nak kenduri havoc sangat, lepas kahwin aku dengan dia jugak yang susah. I just dont want that. Dahlah aku dengan dia jauh. Tiket kapal terbang lagi penting kot berbanding tema kahwin. Eh yeke? Heh.

Tak boleh tulis bebanyak. Bakal laki gua tak bagi. Rahsia kunun. Ok. 


 Time is running out.. Eh tak lah. Lamaaaa lagi :)

Wednesday, February 1, 2012

kahwin #2 : kursus kahwin dan masjid

Kursus kahwin ni wajib pergi kalau korang nak kahwin di Malaysia la. Kalau kau nak kahwin kat Uganda, takyah kot. Heh. Jadi minggu lepas, 28 Januari 2012 aku pun pergilah dengan kawan aku Ida kat Klang. Bayar RM80 untuk 2 hari. Kenapa aku gi Klang walaupun rumah aku kat Ampang? Sebab aku takda geng nak gi kat sini. Gila lemau kalau gi sorang-sorang. Aku tengok bebudak yang gi solo semua buat muka toya je. Sedangkan aku dengan Ida pun kitorang rasa mengantuk dan sangap je. Hehe. Kursus kahwin ni tahap kebosanannya bergantung kepada Ustaz & Ustazah yang bagi ceramah time tu. Nasib baik time aku pergi semuanya boleh tahan lawak jugak. Tapi lawak macam mana pun kalau dah petang dan baru lepas lunch pulak, mata tetap la ada gam kan? Kena tahan la. 

 Hasil kemengantukan aku masa kursus..

Tapi kan, kalau korang gi kursus kahwin tu dengan boyfriend atau tunang korang, pandai pandailah. Janganlah nak tunjuk bercinta sangat. Kebanyakan yang pergi kursus tu pun semua dah ada boyfriend atau tunang kot. Kau ingat kau sorang yang bercinta lah? Please hokay? Biasanya kursus agama kan dia akan asingkn lelaki dan perempuan. So respect the rules la. Kat luar kau nak berpaut cam orang buta pun kau punya suka la kan. Ini ada satu kapel aku dengan Ida tengok dah menanah bijik mata. Balik balik laki tu datang tempat awek dia. Entah apa dia nak cek. Dah lah awek dia cam psycho. Huhu. Satu kebaikan orang macam ni ialah diorang tak hipokrit la kan. Agaknya lah.

Kursus ni banyak jugak benda yang bagus. Kot kot jadi isteri nanti boleh lah praktikkan. Masuk syurga tu kan kalau layan laki baik baik dan patuh perintah Allah. Shortcut untuk bini la kan. Muahahha. So, walaupun aku macam lemau dan lemas masa kursus tu, aku dapat lah idea macam mana kalau aku jadi bini orang nanti. InsyaAllah.

So inilah tempat nikah eh eh eh :p
InsyaAllah.

Babai.